عزاداری مردم تهران و سایر شهرهای کشور در روز تاسوعای حسینی و حمایت از ولی امر مسلمین جهان (۱۴ تیر ۱۴۰۴) + فیلم نغمه‌ای از عشق و ایثار حضرت ابوالفضل (ع) | عزاداری تاسوعای حسینی در مشهد (۱۴ تیر ۱۴۰۴) + فیلم هیئتی ۷۰ ساله به نام دردانه امام رضا (ع)  بررسی جایگاه تاریخی روز تاسوعا در واقعه کربلا در گفت‌و‌گو با پژوهشگر علوم اسلامی جزئیات آیین خطبه‌خوانی شب عاشورا در حرم امام‌رضا(ع) ویدیو | معنای بزرگداشت عزاداری امام حسین (ع) در زمان ما از بیانات رهبر معظم انقلاب | از تبیین تا قیام گسترش طرح «هر شب جمعه مثل اربعین» از مشهد تا اروپا ماجرای عجیب حبیب‌‌بن‌مظاهر و زنده‌شدنش با ندای امام‌حسین(ع) عزاداری زائران عرب‌زبان حرم امام‌رضا(ع) در رثای سید و سالار شهیدان بازدید استاندار خراسان رضوی از هیئات مذهبی و موکب‌های سطح شهر مشهدمقدس + فیلم روضه علی‌اصغر (ع) بخوانید روایت شاعرانه‌ای از وفاداری، در نماهنگ آذری «قمر(ع)» + فیلم بانوی مشهدی خانه‌اش را وقف آرامش طلاب کرد کتاب «حدیث کعبه و کربلا» منتشر شد مراسم معنوی و فرهنگی «بانوان عاشورائی» با حضور بانوان غرب آسیا در حرم مطهر امام رضا(ع) برگزار شد مداحی محمود کریمی در شب هفتم محرم + فیلم کتاب «رأس‌الحسین» روانه بازار نشر شد | سفرنامه کاروان اسرا از کربلا تا شام شبکه قرآن در روزهای تاسوعا و عاشورا مهمان خانه بینندگان فراخوان شرکت‌های فعال در خدمت به زائران اربعین ۱۴۰۴ منتشر شد اکران چهره‌های پرافتخار وطن، بر بوم خیابان‌های مشهد
سرخط خبرها

هیئتی ۷۰ ساله به نام دردانه امام رضا (ع) 

  • کد خبر: ۳۴۳۱۳۳
  • ۱۴ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۲
هیئتی ۷۰ ساله به نام دردانه امام رضا (ع) 
یک مسجد کوچک با فعالیت‌های بزرگ، ملی و بین المللی دقیقا در وسط شهر، نزدیک به ۷۰ سال است نفس می‌کشد که به نام تنها دردانه امام رضا (ع)، هیئت و کانون جوادالائمه (ع) نام گرفته است.  
مریم دهقان
خبرنگار مریم دهقان

به گزارش شهرآرانیوز، یک مسجد کوچک با فعالیت‌های بزرگ دقیقا در وسط شهر، سال هاست نفس می‌کشد که شور و هیجان آن با نوجوانان و جوانان و بانیان و مسئولان خوش فکر، صفای دلنشینی به آن داده است. یادم می‌آید وقتی برای نخستین بار با این مسجد آشنا شدم و قصد داشتم نمازم را آنجا بخوانم شگفت زده شدم. شگفتی از وسعت کم آن و حس خوبی که در آن داشتم. عرض و طول این مسجد به قدری کم است که تنها یک صف برای جماعت خانم‌ها دارد که آن هم به سختی می‌توان رکوع و سجود را انجام داد. این مسجد کوچک که قدمتی ۷۰ ساله دارد نامش جوادالائمه (ع) است و در خیابان امام خمینی (ره)، کوچه سجادی قرار دارد و بسیاری از برنامه‌های جمعی‌اش را در عرصه شهدا برگزار می‌کند و این شب‌ها مشغول برپایی عزاداری در دهه اول محرم است. در این مسجد کوچک، هیئت و کانونی نیز به همین نام است که قصه‌های جالبی برای شنیدن دارد که حاج مهدی رجب پور، مسئول هیئت و کانون مسجد جوادالائمه (ع) که از نسل سوم بانیان این هیئت است بخشی از مهمترین شنیدنی‌های آن را برایمان تعریف کرده است.

هیئتی ۷۰ ساله که به عشق پسر ولی نعمت مشهدی‌ها پاگرفت

پیشینیه اصلی هیئت و کانون جوادالائمه (ع) به قبل از انقلاب بر می‌گردد که حدود عمرش به ۷۰ سال می‌رسد، اما بعد از انقلاب، رنگ و بوی فعالیت‌ها و برنامه هایش متفاوت شد. مهدی رجب پور درباره نامگذاری این هیئت می‌گوید: «اینکه چرا نام این هیئت مزین به اسم تنها پسر امام رضا (ع) شده است توفیقی بوده که نصیب ما شده است. خیلی دقیق علت این نامگذاری را نمی‌دانم، اما با توجه به اینکه پدر و پدربزرگم نیز از خادمان و بانیان پیشکسوت این هیئت بوده‌اند شاید بتوانم بگویم عشق و ارادت همیشگی مشهدی‌ها به دردانه امام رضا (ع) زبانزد است. آقا علی بن موسی‌الرضا (ع) تنها امامی است که از میان ۱۴ معصوم سهم ما ایرانی‌ها و به ویژه مشهدی‌ها شده است و ایشان، تنها یک پسر به نام جوادالائمه (ع) دارد و ما نسبت به این نعمتی که نصیب ما شده است باید تلاش بیشتری داشته باشیم. سیدغلامرضا میری و حسن رجب پور که در گعده اول راه اندازی این هیئت بودند ارادت زیادی به این دردانه حضرت داشتند و دلشان می‌خواست به عنوان همسایه امام، کاری برای امام جواد (ع) انجام بدهند لذا این هیئت، جوادالائمه (ع) نام گرفت که بعد از سال ۱۳۷۱ نیز، کانون آن تاسیس شد تا علاوه بر اجرای مراسمات مذهبی، برنامه‌های فرهنگی هم بخشی از فعالیت‌های این مسجد کوچک شود.»

تلفیق سنت و مدرن در تشکل‌های مردمی

به گفته رجب پور قدیمی‌ترین تشکل‌های مردمی در قالب هیئت شکل گرفته است و جدیدترین تشکل، در قالب کانون‌های فرهنگی ایجاد شد. او در ادامه می‌گوید: «ما بعد از آنکه کانون‌های فرهنگی هنری ذیل امور مساجد در سال ۱۳۷۱ مجوز گرفتند تصمیم گرفتیم دو بخش سنتی و جدید تشکل‌های مردمی را تلفیق کنیم، لذا از همان سال ما علاوه بر فعالیت‌های هیئتی، کانون فرهنگی هنری جوادالائمه (ع) را نیز راه اندازی کردیم و از آن سال به بعد، به نام «هیئت و کانون جوادالائمه (ع)» برنامه‌های خود را اجرا کردیم که در تمامی برنامه ها، نیاز روز و سلیقه جوان امروز و خانواده هایشان را در نظر گرفتیم و بحمدالله با وجود اینکه فضای کوچکی داریم، اما دل‌های بزرگی در این هیئت حضور دارند که مایه برکت آن است. به عنوان مثال سخنران هیئت ما بر مبنای وضعیت روز صحبتش را هدایت می‌کند، مداحی و مشارکت‌های اجتماعی ما در طول سال نیز به همین گونه است.»

سه برنامه شاخص ملی و بین المللی

هیئت و کانون جوادالائمه (ع) سه برنامه اصلی و شاخص در طول سال دارد که شامل ولادت و شهادت امام جواد (ع) و برپایی موکب ایام اربعین در کاظمین است و تمامی اینها به صورت گسترده و ملی و بین المللی برگزار می‌شود که شاید شما هم برنامه‌های این هیئت را دیده باشید. رجب پور درباره این برنامه‌ها توضیح می‌دهد «در ایام شهادت و ولادت در عرصه میدان شهدا برنامه داریم و جمعیتی بالغ بر ۲۰ هزار نفر مخاطب این مراسم‌ها هستند. یا در کاظمین نیز در موکب امام رضا (ع) با حضور نزدیک به ۷۰ یا ۸۰ خادم خانم و آقا در ایام اربعین از دهم صفر میزبان زائران اباعبدالله الحسین (ع) هستیم که تمامی این برنامه‌ها با کمک‌های مردمی و پشتیبانی خیران برگزار می‌شود. مابقی برنامه‌های فرهنگی و مذهبی مانند ایام فاطمیه، عید غدیر، عید قربان، راهپیمایی ۲۲ بهمن، نیمه شعبان و در حال حاضر دهه اول محرم را نیز اجرا می‌کنیم.»

دو عمل متفاوت و خاص در هیئت و کانون جوادالائمه (ع)

رجب پور بعد ازآنکه اشاره‌ای مختصر به فعالیت‌های هیئت کرد با تاکید فراوانی که ناشی از اطمینان به انجام کاری که می‌کنند بود می‌گوید «بسیاری از این برنامه‌ها را هر هیئتی انجام می‌دهد، اما ما یک تفاوت عمده با دیگر هیئت‌ها داریم و آن، اقامه نماز اول وقت در ظهر تاسوعا، عاشورا و اربعین است که بیش از ۲۰ سال است به صورت مداوم در چهارراه شهدا برگزار می‌کنیم. امام حسین (ع) فرمودند «من نماز را دوست دارم» و ما نیز به عنوان محب ایشان، تلاش داریم آنچه در نظر امام اهمیت دارد را اجرا کنیم. یکی دیگر از تفاوت‌های مهم ما با دیگر هیئت ها، اهدای خون در روز عاشورا است که می‌توانم ادعا کنم هیئت و کانون جوادالائمه (ع) مبدع این طرح با نام پویش ملی اهدای خون با نام «یاثارالله» در کشور است و پایه‌های آن از هیئت ما شروع شده است و سال هاست در میدان شهدا، این پویش برگزار می‌شود. ما خونمان را در این روز با هماهنگی سازمان انتقال خون اهدا می‌کنیم تا بگوییم هم خون‌مان را در راه سیدالشهدا فدا می‌کنیم و هم خون‌مان را به نیازمندی اهدا می‌کنیم.

از «سلام بر امام» تا «چهارشنبه‌های امام رضایی»

این روز‌ها خیلی‌ها با چهارشنبه‌های امام رضایی، هر چهارشنبه دل‌ها را روانه حرم امام مهربانی‌ها می‌کنند که گستره این طرح تا بیرون از مرز‌ها رفته است. به گفته حاج مهدی رجب پور، کلید اولیه این طرح از هیئت و کانون جوادالائمه (ع) آغاز شده است. ماجرای آن به سال ۱۳۸۹ بر می‌گردد که هر چهارشنبه، جلسات هفتگی هیئت برگزار می‌شد و زیارت امین الله در جلسات بزرگ و کوچک خوانده می‌شد. کم‌کم این جلسات هفتگی به ایده‌ای با عنوان طرح ملی «سلام بر امام» منتج شد که مسئولش آقای رجب پور بود. از سال ۱۳۹۸ در دهه کرامت آغاز شد و قرار بود هر چهارشنبه، مساجد و هیئات مختلف این طرح را اجرا کنند. خبر این طرح کم‌کم به گوش مسئولان و مردم بیش از پیش رسید و با همفکری‌های صورت گرفته، این طرح در گستره وسیع‌تری به «چهارشنبه‌های امام رضایی» تبدیل شد.

روزی به نام پسر در تقویم ملی

مطالبه و راه اندازی اختصاص روزی به نام پسر در تقویم ملی نیز یکی دیگر از فعالیت‌های خاص و فرهنگی این هیئت است که نامه نگاری‌های آن با شورای عالی فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور از سال ۱۳۹۹ شروع شد. رجب پور در این باره می‌گوید: «ما در تقویم ملی، روز پدر، مادر و دختر که هر کدام به یکی از معصومین (ع) اختصاص دارد را داریم، اما جای خالی روز پسر را همیشه در این تقویم حس کردیم. هیئت ما که به اسم تنها پسر امام رضا (ع) نام گرفته است بهتر دید تنها روزی که شایسته است برای روز پسر نامگذاری شود دهم رجب مصادف با سالروز تولد امام جواد (ع) است. تا آن زمان که ما به این تصمیم رسیدیم کسی چنین مطالبه‌ای را انجام نداده بود و ما تنها تشکلی بودیم که این موضوع را از شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری کردیم. بعد از آن چند پویش ملی نیز در این باره شکل گرفت و در نهایت از سال ۱۴۰۲، «روز پسر» مصادف با ولادت حضرت جوادالائمه (ع) در تقویم ملی ثبت شد.

رکوردداری اولین‌ها در کشور

هیئت و کانون جوادالائمه (ع) به گفته رجب پور، در بسیاری برنامه و زمان‌ها همیشه پیشگام بوده است؛ مثل اعزام نیرو به جبهه‌های دفاع مقدس در هشت سال جنگ تحمیلی، تقدیم شهید مصطفی رجب پور به عنوان نخستین شهید بسیجی و هیئتی در مشهد، نخستین کانون فرهنگی هنری مساجد مشهد که سال ۱۳۷۱ در کنار هیئت شکل گرفت، تنها هیئتی که بیش از ۲۰ سال است در چهارراه شهدا، ظهر‌های تاسوعا، عاشورا و اربعین نماز اول وقت را به صورت گسترده اقامه می‌کند، راه اندازی پویش ملی اهدای خون با عنوان «یاثارالله» در روز عاشوا، پویش چهارشنبه‌های امام رضایی که این روز‌ها به صورت جهانی برگزار می‌شود ابتدا از طرح «سلام بر امام» که این هیئت مبدع آن بوده شکل گرفته است و همچنین اختصاص روز پسر در تقویم ملی در میلاد امام جواد (ع) و ایده اولیه و نامه نگاری‌هایش توسط هیئت و کانون جوادالائمه (ع) صورت گرفته است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->